ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ 0 Προϊόντα - 0.00€
ΕΙΣΟΔΟΣ   /   ΕΓΓΡΑΦΗ
ΑΡΧΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  

   ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

» Αρχική » ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ » ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ » ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Υπνικοί Αναπνευστικοί Ορισμοί

Τι είναι ο δείκτης Άπνοιας-Υπόπνοιας;

Σε περιστατικά σοβαρής υπνικής άπνοιας, οι άνθρωποι ξυπνούν στιγμιαία έως και εκατοντάδες φορές κάθε βράδυ, εξαιτίας διαταραγμένης αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου που οφείλεται σε κατάρρευση της αναπνευστικής οδού (φανταστείτε κάποιος να σας αγγίζει στον ώμο όσο κοιμάστε, περίπου κάθε λεπτό για να σας ξυπνήσει), το οποίο οδηγεί σε πολύ κακή ποιότητα ύπνου και υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο αριθμός αυτών των επεισοδίων ανά ώρα ύπνου– όπως μετράται με το WatchPAT ή με τη μελέτη ύπνου σε εργαστήριο– ονομάζεται δείκτης Άπνοιας-Υπόπνοιας. Αυτός ο δείκτης υπολογίζει τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας βασιζόμενος στο συνολικό αριθμό των πλήρων παύσεων (άπνοια) και μερικών εμποδίσεων (υπόπνοια) της αναπνοής ανά ώρα ύπνου.

Ο δείκτης Άπνοιας-Υπόπνοιας κατηγοριοποιεί τη σοβαρότητα της ΑΑΥ με βάση τα ακόλουθα κριτήτια:

• Κανονική: < 5 επεισόδια ανά ώρα ύπνου
• Ήπια: 5-15 επεισόδια ανά ώρα ύπνου
• Μέτρια: 15-30 επεισόδια ανά ώρα ύπνου
• Σοβαρή: > 30 επεισόδια ανά ώρα ύπνου
Μερικοί ασθενείς έχουν 50 ή παραπάνω επεισόδια ανά ώρα. Οι περισσότεροι ειδικοί ύπνου χρησιμοποιούν ένα όριο των 10 ή περισσότερων περιστατικών ανά ώρα, πριν  σκεφτούν τη θεραπεία με συσκευή συνεχούς τροφοδότησης της αναπνευστικής οδού με οξυγόνο ή κάποια άλλη μέθοδο θεραπείας υπνικής άπνοιας.

Τι είναι ο δείκτης Αναπνευστικής Διαταραχής;

Ο δείκτης Αναπνευστικής Διαταραχής (RDI) είναι ο αριθμός απνοιών, υποπνοιών, και γεγονότων RERA ανά ώρα ύπνου. Ο RDI είναι ο συνιστώμενος τρόπος μέτρησης της σοβαρότητας της Υπνικής Άπνοιας, από την AASM (Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου). Ο δείκτης περιλαμβάνει τους ακόλουθους αναπνευστικούς δείκτες: • Άπνοια: Διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου για 10 ή περισσότερα δευτερόλεπτα • Υπόπνοια: Μείωση της αναπνοής ακολουθούμενη από αποκορεσμό κατά 3% ή περισσότερο και/ή αφύπνιση • RERA: Αποφρακτικό περιστατικό που δε πληρεί τα κριτήρια της άπνοιας ή υπόπνοιας αλλά προκαλεί αφύπνιση.

Τι είναι ο Δείκτης Αποκορεσμού Οξυγόνου;

Ο Δείκτης Αποκορεσμού Οξυγόνου (ODI) μετράει τον αριθμό των φορών που το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα πέφτει κατά 4% ή περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι πτώσεις στο επίπεδο του οξυγόνου ονομάζονται αποκορεσμοί. Ο ODI μετριέται από ένα οξύμετρο, που είναι τοποθετημένο στον αισθητήρα. Όταν η αναπνοή διαταράσσεται κατά τον ύπνο, όπως συμβαίνει στην Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορεί να πέσουν επανειλημμένα. Αυτές οι πτώσεις συνήθως συνδέονται με καταρρεύσεις του άνω αεραγωγού, γεγονότα που ονομάζονται άπνοια ή υπόπνοια. Πτώσεις συμβαίνουν λιγότερο συχνά σε ροχαλητό ή σύνδρομο αντίστασης των ανώτερων αεροφόρων οδών (UARS), δύο καταστάσεις στις οποίες η αναπνοή διαταράσσεται, όμως σε μικρότερο βαθμό.

Τα στάδια του ύπνου

Ο ύπνος χωρίζεται σε δύο διακριτές φάσεις: Μη-REM (NREM) φάση, και φάση ταχείας κίνησης των ματιών, ή φάση REM. Όταν ξεκινάτε να κοιμάστε, αρχίζετε με τον ύπνο NREM, επίσης γνωστό ως "ήσυχο ύπνο," και στη συνέχεια περνάτε από τέσσερις διακριτές φάσεις, κάθε μία προοδευτικά βαθύτερη από την άλλη.
Στο Στάδιο Ι, οι μύες σας αρχίζουν να χαλαρώνουν, η αναπνοή σας γίνεται κανονική, και η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να ελαττώνεται. Μπορείτε να ξυπνήσετε εύκολα από αυτό το πρώιμο και ρηχό στάδιο ύπνου.
Κατά τα Στάδια ΙΙ και ΙΙΙ, ο ύπνος σας γίνεται βαθύτερος, με τις διεργασίες του σώματός σας να επιβραδύνονται. Είναι δύσκολο να ξυπνήσετε, και αν ξαφνικά ξυπνήσετε, μπορεί να είστε αποπροσανατολισμένοι ή τρομαγμένοι.
Το Στάδιο IV του ύπνου, πιστεύεται ότι είναι το στάδιο αποκατάστασης, όπου το σώμα εκτελεί τις διάφορες λειτουργίες επισκευής του. Κατά τον ύπνο REM, το επόμενο μεγάλο στάδιο ύπνου, το μυαλό σας είναι υπερκινητικό αλλά συγκεντρωμένο. Εκείνη τη στιγμή, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνει πολύ και καταβυθίζεται. Ο καρδιακός σας ρυθμός επιταχύνεται και επιβραδύνεται, και η περίοδος αναπνοής σας είναι ανομοιόμορφη. Η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο αυξάνεται. Τα όνειρα είναι συχνά και πολλές φορές ζωντανά. Οι στύσεις είναι επίσης συχνές, όπως και οι διογκώσεις της κλειτορίδας. Εκτός από ένα γρήγορο κυματισμό εμπρός και πίσω των βλεφάρων σας, δεν υπάρχει κάποια άλλη αισθητή σωματική κίνηση όσο είστε στη φάση REM, διότι το κινητήριο σύστημα του σώματός σας έχει διακοπεί.

Ένας τυπικός κύκλος ύπνου ξεκινάει με τη φάση NREM και τελειώνει με τον ύπνο REM, με τις δύο αυτές φάσεις μαζί να διαρκούν 90 έως 100 λεπτά συνολικά. Αυτός ο κύκλος ύπνου επαναλαμβάνεται τέσσερις με πέντε φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νωρίς το βράδυ, η περίοδος REM μπορεί να διαρκεί μόνο πέντε λεπτά, αλλά μπορεί να φτάσει και τη μία ώρα καθώς η νύχτα προχωράει. Ωστόσο, εάν έχετε φτωχό ύπνο-ίσως λόγω της άπνοιας-μπορεί να περνάτε λιγότερο χρόνο στο Στάδιο IV και στην κατάσταση REM, οι κύκλοι σας να είναι αποσπασματικοί και διακοπτόμενοι από περιόδους εγρήγορσης.ΑΡΧΙΚΗ     /     ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ     /     Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ     /     ΑΠΟΣΤΟΛΗ     /     ΝΕΑ     /     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
NEWSLETTER

    
Copyright © 2013 biomedics.gr - -- Κατασκευη eshop by infocus